Skip to main content

O zi de lucru a unui medic neurochirurg pediatru seamănă, fără nicio glumă, cu o cursă în montagne-russe. Decizii, emoții, spaime, tristețe sau satisfacție, un „pachet” complex și complet. Copii de la câteva sute de grame, născuți prematur, până la adolescenți ca bradul.

De departe, însă, cele mai complexe cazuri sunt cele ale copiilor născuți prematur. Bebeluși cât pumnul care nu de puține ori ne dau cele mai frumoase exemple de curaj, de putere, de voință.

Despre ei vreau să vă vorbesc azi.

Numărul copiilor născuți înainte de termen în România este, potrivit statisticilor oficiale, de circa 16.000, număr ce scade, din fericire, de la an la an. În 2013, de exemplu, erau peste 20.000, după cum informează Institutul Național de Statistică.

Numim copil prematur bebelușul născut înainte de 37 de săptămâni și cu o greutate mai mică de 2.500 de grame.

Din numărul total al nașterilor premature, o parte dintre copilași nu au destulă putere de a lupta și se sting. Dar, față de acum zece ani, procentul a mai scăzut. În 2009, de exemplu, era de peste 9 la sută. Azi, datorită mai multor factori, printre care și dotările medicale, cifra e de aproximativ 7 la sută.

Cauzele nașterii înainte de termen sunt diverse și se fac eforturi pentru reducerea morbidității și mortalității în rândul prematurilor.

Aceste eforturi nu depind în totalitate de medici sau de aparatură. Unele viitoare mămici au probleme sociale și economice, altele abuzează de anumite substanțe, de tutun sau alcool. Sunt însă și cazuri ce necesită intervenții chirurgicale și care nu au legătură cu stilul de viață al mamei.

Desigur că cele mai riscante sunt nașterile înainte de 26 de săptămâni sau cele cu o greutate de sub 750 de grame. Copiii născuți între 32 și 37 săptămâni au o evoluție bună după naștere, dar ceilalți prezintă riscuri peste riscuri.

Rata de supraviețuire a copiilor născuți prematur variază, potrivit statisticilor și are desigur strânsă legătură cu durata sarcinii și greutate fătului.

La peste 800 de grame, copilul are o șansă de 90% de supraviețuire, la 500 de grame, șansa scade la 50%.

Deci cu cât nou -născutul este mai mic, cu atât riscul de a avea retard în dezvoltare sau diverse forme de invaliditate este mai mare. Dacă a fost extrem de prematur (înainte de 26 de săptămâni) sau mai mic de 800 de grame, riscul de a avea probleme severe este extrem de ridicat, iar cele mai frecvente situații arată fie retard mintal în circa 15 la sută din cazuri, fie hemoragie cerebrală în aproape 10 la sută sau chiar orbire, în aproape 7 la sută dintre cazuri.

Cele mai grave afecțiuni sunt, desigur, leziunile cerebrale ce pot duce la paralizie cerebrală.

Aceasta poate surveni atât în timpul sarcinii, al nașterii sau chiar în primii doi-trei ani de viață și cauzele nu sunt cunoscute exact. Se poate spune însă că reprezintă un efect al lezării sistemului nervos central sau al slabei dezvoltări a acestuia.

Dacă are loc în timpul sarcinii, poate fi cauzată de factori genetici, de o infecție a mamei sau chiar a copilului. Nașterea prematură poate fi iarăși o cauză, pentru că acești bebeluși prezintă risc ridicat de hemoragie cerebrală sau de afecțiuni ale substanței albe a creierului.

Paralizia cerebrală nu se depistează imediat, ci doar în timp, când mișcările copilului sunt monitorizate și prezintă disfuncționalități.

Acestea se prezintă sub diverse forme: copilul nu suge, nu înghite, corpul îi este fie prea moale, fie prea încordat. Părinții trebuie să fie extrem de atenți la toate aceste detalii și să anunțe medicii. Se pot face multe dacă o problemă e sesizată din timp, așa cum bine știți! Noi facem o serie de teste, cum ar fi ecografia transfontanelară sau RMN, pentru verificarea sângerărilor de la nivelul creierului sau afectarea acestuia, teste ce au loc de regulă între a treia și a șaptea zi după naștere.

Pe măsură ce copilul crește, semnele unor leziuni cerebrale devin și mai evidente: greutate în mișcare, lipsa controlului mușchilor, imposibilitate de a distinge obiecte, saliva în exces au imaturitatea organismului.  

Când avem un copil prematur, le spunem părinților totul, pentru că trebuie să fie pregătiți.

Sunt foarte multe cazuri în care copilașii își revin – problemele creierului nu sunt prezente în toate situațiile! Micuții luptă cu îndârjire pentru viață și ne surprind cu evoluții spectaculoase, dându-ne adevărate lecții de umanitate și curaj.

Există și soluții medicale ce pot asigura o calitate a vieții mai ridicată în cazurile copiilor născuți prematur – terapie fizică, masaj terapeutic, medicamente sau chiar intervenții chirurgicale (unde e nevoie). Mediul familial, îngrijirea și dragostea sunt esențiale. Desigur că sunt esentiale în toate cazurile, dar mai ales la acești micuți.

Mi-a spus cineva de curând povestea unei fetițe care s-a născut prematur, cântărind la naștere 500 de grame.

Mămica mai avea doi copii și este o femeie puternică și sănătoasă, o mamă iubitoare. Fetița născută prematur trebuie să fi moștenit genetica bună a mamei, întrucât a respirat fără aparate! Este un caz cu totul special… Gram cu gram, ea a crescut în fiecare zi câte puțin, cu mama stând lângă incubatorul de la spital. Acum fetița are aproape trei ani, aleargă, desenează și își „terorizează” frații!

În încheiere, vreau să vă spun că TOTUL contează atunci când decidem că vrem un copil.

Nu ne mai gândim doar la noi, ci și la el. Așadar: hrană sănătoasă, odihnă, comunicare constantă cu medicul și supraveghere continuă. Nu refuzați testele, ele pot face minuni dacă vreo problemă e depistată din timp! Nu faceți calcule în aceste momente, credeți-mă că știu ce spun și este dovedit: e de preferat să previi decât să tratezi! Feriți-vă de medii ce pot fi dăunătoare. Aveți grijă la igienă. Nu luați medicamente după sfaturile unuia sau altuia! Cu alte cuvinte, așa cum spun și cei de la Asociația Prematurilor, prețuiți fiecare secundă și dați cât mai multe șanse copilului dumneavoastră!

Sursa foto: pxhere.com

Leave a Reply