Skip to main content

Ca neurochirurg cu mulți ani de experiență și, mai ales, ca neurochirurg pediatru, sunt un om greu de impresionat. Meseria aceasta este specială din toate punctele de vedere. De la performanța unei  intervenții chirurgicale, până la privirea unui copil operat sau a unui părinte tulburat, un neurochirurg  pediatru le vede aproape pe toate. Totuși, mai sunt lucruri și locuri care mă impresionează!

Pentru a fi mai bun, citești și studiezi neîncetat și participi la congrese și conferințe și, dacă ești acceptat, devii cursant al prestigiosului INI Center din Hanovra.

Una din condițiile de bună practicare a acestei meserii nobile este perpetua perfecționare. Trebuie să înveți tot timpul, trebuie să cunoști noile tehnici ale intervențiilor chirurgicale, dar trebuie să fii la curent și cu noile echipamente.

Structura, designul exterior și interior au fost realizate pe baza sugestiilor profesorului  Madjid Samii, care a și coordonat realizarea proiectului.

Când te afli în fața clădirii Centrului Institutului Internațional de Neuroștiințe (INI Center) din Hanovra, devii instantaneu impresionat de modul în care a fost proiectat. Aspectul exterior este acela al unui creier uman uriaș și în interior, stâlpul principal, reprezentat de ascensoare, seamănă cu tulpina creierului.

Proiectul INI Center a fost inițiat de un mare și distins profesor, neurochirurgul Madjid Samii. Centrul a  fost proiectat și realizat în principal de către compania Siemens. Prima cărămidă simbolică a fost pusă în decembrie 1998 și, după numai 18 luni, în iulie 2000, cu ocazia Expoziției Mondiale de la Hanovra, a fost inaugurat în prezența a 1800 de invitați.

Cine este profesorul Madjid Samii?

Prof. Dr. Med. Dr. H. C. Mult. Madjid Samii este fondatorul și președintele INI Center. Un neurochirurg cu o activitate prodigioasă. A fost președinte al Federației Mondiale a Societăților de Neurochirurgie (WFNS) și este Doctor Honoris Causa al mai multor universități. Este și membru onorific al Societății de Neurochirurgie din România (RSN). A condus Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Nordstadt din Hanovra și Departamentul de Neurochirurgie al Școlii Medicale Hanovra până în 2003. De atunci, lucrează exclusiv la INI Clinic and Research Institute.

Ca neurochirurg, Prof. Dr. Madjid Samii a perfecționat și continuă să perfecționeze tehnicile  neurochirurgicale. Are o contribuție esențială la abordarea tumorilor cerebrale. Conduce în cadrul INI Center și Departamentul de „Operație de bază a craniului”. Are o personalitate impunătoare și este extrem de carismatic. A reușit să adune în jurul său un grup de profesori de renume mondial, fiecare specializat pe anumite domenii neurochirurgicale.

La INI Center lucrează o echipă extraordinară de neurochirurgi.

Sunt mulți și sunt extraordinari! Nu încap într-un articol pe blog toți. Dar vreau să îl menționez pe Prof. Dr. Med. Helmut Bertalanffy, o personalitate de excepție a neurochirurgiei mondiale. L-am cunoscut îndeaproape, am învățat de la domnia-sa, am fost și sunt impresionat de performanțele sale.

Profesorul Bertalanffy este unul dintre colaboratorii importanți ai profesorului Samii. Este directorul Departamentului Chirurgie Neurovasculară al INI Center din 2010.

INI Center este un centru medical integrat.

Pe lângă profesorii și medicii neurochirurgi, la INI Center lucrează și medici din alte specialități:  anesteziști, radiologi, psihiatri, neurologi, neurofiziologi, anatomopatologi, psihologi, fizioterapeuți cinetici. O echipă integrată care, prin contribuția fiecărei specialități, asigură investigarea medicală a pacienților, pregătirea pentru intervenții chirurgicale și recuperarea postoperatorie. Un sistem integrat impresionant!

De la bun început, dotarea INI Center a fost de cel mai înalt nivel.

Dotările sălilor de operații  sunt impresionante: microscoape de ultimă generație, instrumente complete de microchirurgie, echipamente de neuronavigație, angiografe, endoscoape neurochirurgicale, dispozitive de evaluare electrofiziologică intraoperatorie, computere tomograf, RMN inclusiv intraoperator si lista poate continua. Un vis pentru orice neurochirurg!

Am fost de mai multe ori „visiting doctor” la INI Center.

INI Center este și un loc dedicat studiului. Vin aici, ca într-un pelerinaj al credinței în bine și progres,  neurochirurgi din întreaga lume. Având aprobarea Prof. Dr. Madjid Samii, am avut onoarea să mă perfecționez la INI Center sub îndrumarea directă a Prof. Dr. Helmut Bertalanffy.

De fiecare dată am fost impresionat de nivelul acestei clinici și de modestia marilor profesori de aici.

Metoda de lucru e simplă și extrem de eficientă. După evaluarea preoperatorie clinică și paraclinică, datele privind fiecare pacient sunt supuse analizei cu intreaga echipa medicala, astfel încât intervențiile chirurgicale să fie efectuate în modul cel mai precis.

Intraoperator, în același timp cu prezentarea pe ecran a pasului microchirurgical, intervenția chirurgicală este înregistrată pentru a fi analizată ulterior, dar și pentru a realiza o posibilă prezentare academică pentru universități de medicină sau pentru conferințe și congrese de pe întreg mapamondul.

Momentele-cheie ale intervenției chirurgicale sunt evidențiate și explicate de către profesori.

Nu există manevre chirurgicale, abordare, investigație sau intervenție chirurgicală care să nu fie explicată doctorilor în cele mai mici detalii. Iar după fiecare intervenție chirurgicală, operația este dezbătută cu întregul personal și cu  doctorii care au venit pentru a-și îmbunătăți practica.

Cuvânt de final:

Impresionant! Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine INI Center din Hanovra. Un loc în care, pe lângă tot ce înveți, te încarci cu o energie specială. Un spațiu al cunoașterii și al binelui! 

Leave a Reply