Skip to main content

Societatea Franceză de Neurochirurgie organizează în martie, la Strasbourg, un nou congres de la care lumea medicală are așteptări. De ce? Totul evoluează cu repeziciune și este extrem de important să ții pasul! Temele acestui congres sunt diverse și fascinante. Una dintre ele: Inteligența artificială, acum la modă,  va deveni un instrument de zi cu zi în disciplina noastră? Iată o întrebare!

Nu am ales întâmplător titlul. E chiar interesant. Mai ales că știți că îmi plac poveștile cu eroi!

În septembrie 2001, lumea medicală – și nu numai – își ținea respirația așteptând rezultatul unei operații cum nu se mai văzuse până atunci. Din fața unui computer din New York, profesorul Jacques Marescaux, înconjurat de echipa sa, opera, prin brațele robotului Zeus, o pacientă internată la Strasbourg. O intervenție la distanță de mii de kilometri, realizată prin cablurile transatlantice ale France Telecom.

Operația a fost numită „Lindberg” după numele aviatorului care a traversat Atlanticul în 1920 fără escală. A fost o operație reușită și un moment extrem de important în medicină. De atunci, lucrurile au evoluat amețitor! Nu există azi un spital care se respectă fără sisteme de imagistică sau laparoscop.

Așadar, la congresul de la Strasbourg se va pune această problemă: care e rolul imagisticii în actul chirurgical?

Dezbaterea e continuă și revistele de specialitate îi alocă spații generoase. De la un echipament extern, computerul devine pe zi ce trece mai prezent și mai activ. Au loc operații realizate cu roboți și, cel mai probabil, aceștia vor realiza în viitor tot mai multe intervenții.

Profesorul Marescaux, cel care l-a „condus” pe Zeus, a devenit între timp șeful  Institutului European de Telechirurgie de la Strasbourg. Profesorul a fost recompensat în 2015 cu medalia „Ambroise Paré ”, cea mai înaltă distincție acordată de Academia Națională de Chirurgie din Franța. E recunoscut la nivel mondial pentru munca sa în domeniul chirurgiei minim invazive, prin imagistică și robotică.

Institutul său folosește cele mai noi achiziții în domeniu și organizează cursuri în timpul cărora chirurgi din toată lumea sunt conectați la un bloc operator și văd live operațiile efectuate prin abord minim invaziv. Toate operațiile sunt însoțite de comentarii, întrebări și răspunsuri.

Mai mult, cei de la Institut au creat o universitate online.

Aici se prezintă aceste noutăți și operații realizate de roboți, explicate de profesorul Marescaux și echipa sa. Se poate observa suportul tehnic – imaginile 3D sau microscop de mare performanță. De altfel, dacă intri pe pagina de internet a Institutului condus  de profesor, ți se spune: „Bine ai venit! Aceasta este chirurgia viitorului!”

Pe undeva, întrebarea de la Congres e retorică. Imagistica, video-asistența, roboții, computerul, neuronavigația – spuneți-le cum doriți – totul este deja parte a medicinei de înaltă performanță.

Desigur că putem privi în urmă și spune că se putea și atunci… Ce-i drept. Dar cu ce preț? De ce să „tai” un pacient când poți să îi faci operația printr-o intervenție similară cu injecția? Recuperarea e rapidă, riscurile sunt minime, revenirea completă în mai toate cazurile… Ce poți dori mai mult pentru pacientul tău?

Cu toate acestea, dezbaterea există. Ca la orice lucru în plină expansiune, apar întrebări, dileme, rețineri, probleme de costuri, de forță de muncă, de pregătire etc.

Cei de la marile institute fac însă un lucru extraordinar, trăgându-i după ei și pe ceilalți! Practic, dacă vrei să evoluezi, ai cum! Și, pentru că îi admir foarte mult, vreau să mai spun câteva cuvinte despre echipa de la Strasbourg. În cei 25 de ani de existență, zeci de mii chirurgi din toată lumea au participat la cursurile lor. Au nu mai puțin de 26 de unități laparoscopice în laboratorul lor de ultimă generație.

Au creat alte trei institute similare: în Asia, America Latină și Brazilia. În 2020 se va inaugura al 4-lea, în Africa. La finalul anului 2019, vor termina și noul sediu de la Strasbourg. Au cumpărat încă o clădire, pentru a face loc chirurgilor din toată lumea care vin la ei pentru cursuri. Și, pentru ca totul să fie ca la carte, noul sediu va avea centru de sport, de recreere și un restaurant în care bucătarul-șef are 3 stele Michelin.

Revenind la noi. Este un domeniu în care, ca în multe altele, de altfel, nu ai voie să rămâi în urmă. Cu atât mai mult cu cât, cum e cazul meu, vorbim de copii.

Am vrut să punctez aceste chestiuni din mai multe motive:

1. Noi, medicii, suntem nevoiți tot timpul să studiem, așa cum bine știți. Când apar și echipamente tehnice de ultimă generație, nu mai vorbim despre un nou bisturiu, ci despre un nou sistem de neuronavigație, e cu atât mai necesar să te up-datezi. Nu avem timp destul pentru câte sunt de învățat! (Ar fi foarte bine pentru medicina noastră ca accesul la aceste cursuri, la conferințe și congrese, să nu mai fie susținut doar din buzunarele medicilor, ci să intervină și spitalele sau statul.)

2. Trebuie să ne uităm în jur, la aceste centre europene care evoluează, fac achiziții, cercetări, inovații. Trebuie să fii la curent cu noile metode de tratament, de intervenție, de recuperare, de anestezie… O listă întreagă.

3. Întotdeauna trebuie să le arătăm respect celor care au viziune și care duc lumea înainte. Am vrut să vă spun aceste chestiuni despre profesorul de la Strasbourg pentru că e unul dintre cei care duc lumea înainte.

Și mai vreau să știți că am puțin timp la dispoziție pentru acest blog, nu că nu aș avea ce scrie! Dar prefer să fiu un medic mai bun pentru copilul dumneavoastră decât un prieten virtual prezent și comunicativ.

Surse foto: pxhere.com, ircad.fr

Leave a Reply