Skip to main content

Un selfie poate ucide. Sunt celebre accidentele de circulație cu șoferi care se fotografiau la volan. Dar mai sunt și alte situații care un selfie ucide. Sau sunt nenorociți copii sau adolescenți.

Selfie pe tren sau pe stâlp. Drum spre cimitir sau spital.

  • 28 iulie 2015. O adolescentă de 16 ani din Adjud a fost grav rănită după ce s-a urcat pe un vagon de tren pentru a-și face selfie și s-a electrocutat la firele de înaltă tensiune, suferind arsuri pe mare parte a corpului.
  • 23 aprilie 2017. Un elev de 14 ani din Craiova a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a electrocutat încercând să-și facă o poză – selfie, bineînțeles – pe un vagon de tren. Alți trei prieteni ai acestuia au suferit răni.
  • 28 iunie 2018. Un tânăr de 21 de ani a ajuns, joi, in stare grava la spital, fiind electrocutat după ce s-a urcat pe un vagon sa-si facă un selfie.
  • 10 octombrie 2018. Un tânăr a murit electrocutat în gara din Focșani. Băiatul s-a urcat pe vagonul unui tren ca să își facă poze. Tânărul, masterand al unei universități din Londra, a murit electrocutat, după ce a urcat pe un vagon de marfă în gara Focșani pentru a face un selfie.

Și lista, din păcate, poate continua. Elicopterele SMURD au de lucru…

Acești copii ajung în stare foarte gravă la unitățile de primire-urgențe și de acolo – în sălile de operație.  Aici, echipe multidisciplinare încearcă să facă minuni. Și noi, neurochirurgii, intervenim frecvent în astfel de cazuri.

Poate că nu ar strica să fie făcute publice imagini cu acești adolescenți pe masa de operație. Astfel de fotografii, atât de dramatic diferite de acele selfie-uri stupide, poate ar avea darul de a-i speria pe cei care ar fi tentați să se „joace” pe vagoanele de tren. Poate că părinții, profesorii și adulții care au în preajmă adolescenți le-ar spune să aibă grijă de viețile lor.

Un astfel de accident este adesea de o gravitate extremă.

Pe lângă arsuri (foarte grave, arcul electric produce arsuri de gradul 3 sau 4), pacienții au multe  traumatisme. Mâini și picioare fracturate, coloana vertebrală afectată, creierul și cutia craniană – de asemenea.

Imaginea unei astfel de operații este greu de vizualizat: pacientul este înconjurat de echipe – medicii de la chirurgie plastică și reparatorie care se ocupă de arsuri, medicii de la ortopedie, care se ocupă de membre și noi, neurochirurgii, care intervenim fie pe creier, fie pe coloană. Fracturile craniene sau de coloană ale celor căzuți de pe tren sunt de regulă foarte grave.

În multe cazuri, leziunile sunt atât de grave, încât tinerii rămân cu sechele permanente.

Nu întotdeauna putem interveni imediat.

De multe ori, inducem coma pentru a stabiliza organismul care nu ar face față intervențiilor chirurgicale. Puștii teribiliști se luptă pentru viață, iar părinții, disperați, așteaptă vești bune. Vești care în asemenea situații nu sunt neapărat bune!

Dar astfel de tragedii pot fi evitate! Acești copii au viața înainte și sunt perfect sănătoși când urcă pe  tren pentru un selfie. Trebuie să li se explice clar și foarte des ce urmări poate avea gestul lor teribilist. Iar aici rolul cel mai important îl au părinții și dascălii.

Noi suntem cei care încercăm să îi salvăm după ce au urcat pe vagon și s-a întâmplat nenorocirea. Dar ei nu ar fi trebuit să urce acolo!

Sursa foto: pxhere.com

Leave a Reply